woensdag 4 augustus 2010

Bedplassen


Het probleem

Wat verstaat men onder bedplassen ?
Bij bedplassen is er sprake van ongewild en onbewust urineverlies tijdens de slaap op een leeftijd waarop men doorgaans al "droog" zou moeten zijn. Kinderen worden meestal "droog" 's nachts tussen de leeftijd van 3-5 jaar. De term bedplassen = enuresis nocturna wordt algemeen gebruikt voor kinderen vanaf 5-6 jaar. Men kan alleen van bedplassen spreken wanneer er geen andere problemen bestaan zoals natte broekjes overdag, stoelgangproblemen of urineweginfecties.

Hoe vaak komt bedplassen voor ?
Men kan gerust zeggen dat bedplassen een vaak voorkomend probleem is: 10% van de kinderen tussen zes en zeven jaar heeft er nog last van. Concreet wil dat zeggen dat er in het eerste en tweede leerjaar twee tot drie kinderen per klas zijn die nog bedplassen. Bedplassen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes, een vaststelling waarvoor er nog geen verklaring is.

Is bedplassen erfelijk ?
Bij bedplassen is er wel degelijk sprake van een erfelijkheidsfactor : kinderen van ouders waar één of beiden last had van bedplassen, hebben meer kans om ook te bedplassen.
Bij recent onderzoek werden drie genen geïndentificeerd die in verband staan met bedplassen, alleen is nog niet duidelijk welke rol ze precies spelen.

Welke sociale of psychische problemen kunnen ontstaan door bedplassen?
Bedplassen is nog altijd een taboe en een bron van sociale uitsluiting.
Je blaas niet onder controle hebben of een luier dragen is een risico om vernederd te worden en klasgenoten kunnen verschrikkelijk hard zijn. Het kind wil niet meer gaan slapen bij vriendjes, kan niet mee op sneeuwklassen of op scoutskamp en heeft de neiging zich te isoleren.
Het schaamtegevoel, dat soms nog versterkt wordt door dat van de ouders, kan psychologische gevolgen hebben die kunnen doorwegen tot op latere leeftijd.
Het is noodzakelijk dat het kind en zijn ouders de juiste oorzaak kennen waarom het kind bedplast. De arts kan nagaan wat het probleem is en kan uitleggen wat de oorzaak is.
Bedplassen is geen ziekte, het is een probleem waar men iets aan kan doen wanneer het kind het zelf wil.
Spreek erover met uw arts! Een gesprek met uw arts kan zowel voor het kind als voor de ouders een opluchting zijn: het probleem wordt erkend, uitgelegd en men voelt zich niet meer alleen. 
De oorzaken

Wat zijn de oorzaken van bedplassen?
Er zijn drie belangrijke factoren die samen bedplassen kunnen veroorzaken :
  1. Het kind is bijzonder moeilijk wakker te krijgen: noch geluiden, noch het gevoel van een volle blaas kunnen het kind wekken.
  2. Een vroegtijdig samentrekken van de blaas die men ook wel eens een "instabiele blaas" noemt. Dit komt vaker voor bij jongere kinderen.
  3. Een zeer hoge urineproductie tijdens de nacht en dit terwijl 's nachts alle organen in ons lichaam op een laag pitje zouden moeten werken. De hoeveelheid urine die het kind 's nachts aanmaakt past gewoon niet in de blaas en het kind voelt het niet als de blaas vol is. De blaas wordt dus niet meer gecontroleerd en de blaas doet waar ze zin in heeft : zich ledigen.
Belangrijk :
Er zijn heel wat oorzaken waarom een kind kan bedplassen en alleen een arts kan uitmaken wat de oorzaak is van bedplassen. Raadpleeg daarom uw arts.


De oplossingen

 
Welke is de beste oplossing om het bedplassen te stoppen?
 
Bedplassen kan behandeld worden, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
 
Er bestaan behandelingen, met of zonder geneesmiddelen.
 
De pediater, huisarts of uroloog kan nagaan wat de oorzaak van het probleem is en beslissen welke de meest aangepaste therapie is.
 
Indien het kind de leeftijd van 6-7 jaar heeft, kan het aan te raden zijn bedplassen te behandelen om psycho-sociale problemen te voorkomen.
 
 
PRAAT EROVER MET UW ARTS!
 
Volwassenen en bedplassen

 
 
Uit het leven gegrepen
 
  1. Een vrouw vraagt aan de arts of de behandeling voor haar zonen ook zou helpen bij haar man. Haar echtgenoot is 37 jaar oud en plast nog gemiddeld 3 keer per week in bed. Hij heeft als kind verschillende behandelingen gekregen en werd meermaals bestraft. Zijn probleem werd ongeneesbaar verklaard…Vandaag slaapt de man droog dank zij een aangepaste behandeling.
    (tijdschrift van de Belgische kinderarts vol. 7, nr.3, 2005)
  2. De heer De Graaf blijft in zijn bed plassen tot de leeftijd van 41 jaar. Hij consumeerde verschillende artsen en therapieën. Niets hielp. Zijn sociale ontwikkeling werd hierdoor flink geremd. Op 41-jarige leeftijd kreeg de heer De Graaf de juiste behandeling en werd hij eindelijk droog. Vandaag is deze man een gerespecteerde wetenschapper.’(De Graaf, The Lancet 1992; oct. 17: 340 (8825):957-958
Deze voorbeelden zijn niet alleenstaand. Zo krijgen de artsen volwassenen over de vloer die nog steeds bedplassen…
Bedplassen bij volwassenen heeft bijzondere gevolgen voor de patiënt, het vormt een rem voor zowel de relationele als professionele ontwikkeling. Meestal geraakt hij of zij in een sociaal isolement waar men uiteindelijk pas zal uitgeraken na het raadplegen van een arts, die de juiste behandeling voorstelt.
 
 
De volwassen bedplassers, waarom zijn ze er nog?
 
Vroeger werd bedplassen niet behandeld en dacht men dat het wel vanzelf zou overgaan. Voor sommigen was dat ook zo, maar voor anderen dan weer niet. Zo is ongeveer 0.5 % tot 1 % van de volwassen bevolking nooit ‘droog’ geraakt.
Aangezien het probleem ‘bedplassen’ ook bij de volwassene als taboe werd beschouwd, durfde  men de dialoog met de arts niet aan. Gelukkig zien we hierin een verbetering en vinden meer en meer patiënten hun weg naar de arts voor een gepaste behandeling.
Van de kinderen die op 7 jaar nog bedplassen heeft 10% kans om nooit ‘vanzelf’ volledig droog te worden. Specialisten vermoeden dat het risico op levenslang bedplassen kan worden verkleind door de jonge bedplasser tijdig en doeltreffend te behandelen.
 
Bedplassen bij de volwassene wordt vaak veroorzaakt door een hormonaal probleem. Het antidiuretisch hormoon dat ervoor zorgt dat ’s nachts minder urine wordt aangemaakt dan overdag (waardoor we niet moeten opstaan om te gaan plassen) is niet of niet voldoende aanwezig. Het gevolg is dat de nachtelijke urineproductie groter is dan de hoeveelheid urine die de blaas kan ophouden. Als op dat moment de blaas geen voldoende sterk signaal geeft wanneer ze vol is, dan ledigt de blaas zich onbewust en ongewild tijdens de slaap zonder dat de persoon wakker wordt. De arts kan dit hormonaal probleem proberen te regelen met aangepaste medicatie.
 
 
Hoeveel volwassen bedplassers zijn er in België?
 
Erg duidelijk is het niet, maar men schat dat er ongeveer tussen 30.000 en 50.000 volwassen bedplassers rondlopen.
 

En wat met opstaan tijdens de nacht?
 
Opstaan tijdens de nacht om te gaan plassen (nocturie) heeft een belangrijke weerslag op het slaappatroon. Onze natuurlijke slaap wordt eigenlijk verstoord, waardoor de patiënt minder actief is overdag.
Er is een verband tussen de volwassen bedplasser en de nocturie-patiënt, zie www.nocturie.be.

Bron: http://www.stopbedplassen.be



Geen opmerkingen:

Een reactie posten