maandag 9 augustus 2010

Raar en vreemd beleid met vergoeding voor incontinentie artikelen

Misschien ben je zelf ook wel incontinent en heb je een medische verklaring zodat je incontinentie materiaal en artikelen die je nodig hebt vergoed krijgt via het ziekenfonds. Dan zal je misschien ook wel ervaren hebben dat het belijdt dat men voert over de vergoeding wel heel erg raar en krom is en zeker bij de zorgverzekeraars.


Wegwerp luiers worden door alle zorgverzekeraars vergoed als je een medische indicatie hebt maar wel met een maximum van 144 stuks per maand tenzij je arts of specialist via een verklaring uitleg geeft dat jij door je handicap of beperking meer luiers nodig hebt per maand dan krijg je die ook zonder verdere problemen.


Met plastic bescherm broekjes doen sommige zorgverzekeraars vrij moeilijk om deze te vergoeden. Zo zijn er zorgverzekeraars die het presteren om te zeggen dat het overbodig is een plastic broekje over een wegwerp luier te dragen. Hetgeen in het verleden ook wel is tegen mijn moeder is gezegd waarop die als antwoord gaf kom jij dan even hier de was doen als er een luier gelekt heeft en het beddengoed drijfnat is of helemaal onder de rommel zit. Maar hoor ook van andere mensen met incontinentie dat zorgverzekeraars vrij moeilijk doen over het vergoeden van de plastic broekjes. De meeste zorgverzekeraars vergoeden 6 Suprima broekjes per jaar. Je moet dan wel even een aparte medische verklaring voor incontinentie bij je huisarts op specialist in het ziekenhuis vragen. Ik vindt dat zo en zo al belachelijk dat je hier ook weer een aparte verklaring voor moet aanvragen omdat je immers al een medische verklaring hebt voor je luiers waarom niet alles in een zal je dan zeggen. Maar waarschijnlijk houden ze bij die zorgverzekeraars graag van administratieve bezigheden of is het om de tijd te doden en net te doen of dat ze werken.


Zwemluiers iets wat me heel normaal lijkt voor iemand met incontinentie worden niet vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Ik heb dat zelf mogen ervaren ondanks een verklaring van arts, psychologe, revalidatie arts en motoriek therapeute kreeg ik gewoon een brief thuis van dat het afgewezen was en dat ze het niet vergoeden. Mijn moeder is toen telefonisch verhaal gaan halen met de vraag waar dat opsloeg omdat het hier om incontinentie materiaal gaat toch zodat ik in het water kan en deel kan nemen aan therapeutische oefeningen in het water wegens mijn spierziekte. Maar daar hebben ze bij de zorgverzekeraar toch een iets andere kijk op en vooral een vrij domme kijk mag ik wel zeggen want de mensen weten echt niet waar ze over praten. Er werd zelfs gezegd dat je ook kon zwemmen met een gewoon badpak of zwembroek met daarin een luier, volgens mij hebben ze niet door dat zo een luier dan helemaal vol loopt met water en er voor zorgt dat je naar beneden wordt gezogen. Ook heb je grote kans dat de luier klapt door het vele water in de luier en de pulp van de luier in het zwembad komt waardoor je heel veel problemen kunt krijgen en misschien niet meer in het zwembad mag. 


Rompertjes om je luier op zijn plaats te houden worden ook niet vergoed door de zorgverzekeraar. Hun zeggen dat het geen incontinentie materiaal is en daarom niet vergoed wordt. Volgens hun is het gewoon ondergoed en dat moet je dus zelf bekostigen. Inderdaad kan je het ondergoed noemen alleen is het ondergoed wat er voor zorgt dat de luier op zijn plaats blijft en nog belangrijker is dat het er voor zorgt dat niet iedereen ziet dat je een luier draagt als je bijvoorbeeld bukt en er een stuk van je luier boven je broek uitkomt. Hetgeen ik en mijn moeder ook hebben aangegeven als argument maar daar hebben ze mooi maling aan.


Kortom een heel vreemd en raar beleid dat er gevoerd wordt inzake vergoeding van medische hulpmiddelen voor mensen met incontinentie. Ik weet ook wel dat er bezuinigd moet worden maar ik en de vele andere mensen in Nederland met incontinentie hebben er niet om gevraagd om incontinent te zijn. Bezuiniging OK maar niet over de rug van mensen met een medische beperking of handicap. Lijkt wel of Dagobert Duck de beslissingen neemt over de vergoeding van het materiaal dat een ieder die incontinent is zo hard nodig heeft om een zo normaal mogelijk leven te kunnen hebben en deel te kunnen nemen aan de maatschappij. En van Oom Dagobert kan ik het me voorstellen die is super gierig kan zo bij de meeste zorgverzekeraars gaan werken hij zal er niet eens opvallen denk ik.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten