dinsdag 10 augustus 2010

Wasbare luiers

Veel met name oudere AB'ers geven er de voorkeur aan om wasbare luiers te dragen. Vaak omdat ze als kind ook al katoenen luiers hebben gedragen omdat je in hun kindertijd nog geen pamper had want pampers zijn pas in de 80er jaren in Nederland en Vlaanderen op de markt gekomen.

Er wordt beweerd door moeders die kinderen hebben gehad die katoenen of wasbare luiers hebben gedragen dat kinderen die een wasbare luier droegen veel eerder zindelijk waren dan tegenwoordig met de wegwerp luiers. Voor een AB/TB niet echt interessant om te weten zou je zeggen want die willen juist zo lang mogelijk een luier dragen en het liefst voor altijd. Maar er wordt ook gezegd dat je veel beter voelt dat je nat bent met een wasbare luier dan bij een wegwerp luier. En veel AB/TB'ers vinden juist dat natte gevoel van de luier een prettig gevoel.

Wie bij wasbare luiers aan vierkante lappen denkt heeft het totaal mis want ook de wasbare luier is met zijn tijd meegegaan en is helemaal voorgevormd. 

Helaas zijn wasbare luiers voor tieners en volwassenen in Nederland en Vlaanderen heel slecht te krijgen ook in de medische zorg en verpleging wordt er nauwelijks gebruik van gemaakt. Ik denk dat dit te maken heeft met de volgende redenen ze zijn hier super duur in aanschaf prijzen van €45 en meer per stuk en je hebt toch al een hele voorraad nodig als je niet iedere dag wilt wassen. Maar ik denk dat de doorslag eigenlijk is dat het heel veel werk is vooral voor het personeel in zorginstellingen en verpleeg tehuizen. Denk aan extra personeel om de luiers te wassen dan is voor hun een wegwerp luier een stuk gemakkelijker.

Er zijn in Nederland 2 bedrijven die wasbare luiers leveren voor mensen met incontinentie namelijk Maree en Carla's Company. Maree levert o.a wasbare luiers van het merk Aichner waarbij luier en beschermbroek in een zitten zoals hier onder afgebeeld.
Carla's company levert wasbare luiers waar je een plastic bescherm broek over moet dragen en die zien er zo uit.
Zelf vindt ik deze luiers er niet uit zien en geef zelf meer de voorkeur als ik wasbare luiers draag met een kinderlijke print. 
Bovenstaande luier vindt ik zelf wel heel mooi en deze is te verkrijgen bij Babykins in Canada en kost tussen de €17,50 en €19.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten